Vid NPF är det vanligt att ha ett komplicerat förhållande till mat och det finns olika ätstörningar. På 1177 beskrivs Arfid/selektiv ätsörning som en av dem. Vilket innebär att personens förhållande till mat inte har något med vikt och utseende att göra utan om konsistens, lukt mm.

Till en knapp finns en pump (både knappar, slangar och pumpar finns i olika märken) om man inte vill mata med spruta. Denna pump fås bara vid behov så den fick vi när suturknapparna togs bort. Vid matning med pump kan man äta långsammare om man vill. Man ställer in hur fort och hur mycket man vill äta och sedan sköter pumpen resten.

Sondnäringspåsarna är på 500ml och de finns med 1 kalori per mililiter och med 1,5 kalori per mililiter. Utöver det har vi fått prova med och utan extra fibrer och kommit fram till att magen tycker bäst om den med fiber. Att mata lagom fort och lagom mycket är lite klurigt, hon upplever att det är lätt att bli illamående och även om det går över ganska fort är det inte någon trevlig upplevelse. Mellan kopplingsslangen och pumpen sätts en annan slang och denna slang kallas för agregat och har även en medicinport. Det är väldigt smidigt att koppla sondnäringspåsen till agregatet. Matar du med spruta är det lättast att hälla över sonden (genom att klippa upp påsen) i en shaker och sedan hälla över i sprutan. Då kan du även spara sonden i kylskåpet i den flaskan.