Så här ser knappen ut på utsidan av kroppen och på insidan, ballongen är fylld med vatten som byts ut med jämna mellanrum och det kallas för att kuffa. Då används en 5ml spruta, en för att ta ut det gamla vattnet och en för att spruta in nytt vatten.

Bild från gastrostomi.se

Du kan sonda genom att använda spruta eller pump. Bilden nedan är på kopplingsslangen som du kopplar till knappen och sprutan eller agregatet (se nedan).

På mitten av kopplingsslangen finns en vit liten sak så du kan stänga slangen. Den ska vara stängd när du börjar äta och används med fördel om du behöver nysa eller fisa när du äter 😉

Bild på olika sprutor. 60ml till sondnäring, 10ml till vatten som du börjar och avslutar din måltid med och 5ml till att kuffa.

Bild från gastrostomi.se

Pump (både knappar, slangar och pumpar finns i olika märken) finns om du inte vill mata med spruta. Pumpen fås bara vid behov. Vid matning med pump kan du äta långsammare om du vill och samtidigt röra på dig. Med hjälp av skärmen på pumpen ställer du in hur fort och hur mycket du vill äta och sedan sköter pumpen resten.

Till pumpen behöver du en slang som går mellan pumpen och din kopplingsslang. Denna slang kallas agregat.

Äter du med spruta är det smidigast att klippa upp sondnäringspåsen och hälla över sonden i en shaker. Då är det lätt att förvara i kylskåp om du inte äter upp allt.

Sondnäringspåsarna är på 500ml och de finns med 1 kalori per mililiter och med 1,5 kalori per mililiter. Utöver det får du prova dig fram hur mycket fibrer magen accepterar. Att mata lagom fort och lagom mycket är lite klurigt, det får du också prova dig fram.

Nedan exempel på sondnäring